Türkçe İngilizce Azerice Arapça Rusça Almanca Farsça Ukrayna

En İyi Kıl Dönmesi Ameliyatı Hangisidir?

Vücuttan kopan kıl, tüy gibi yabancı maddeler sürtünmenin etkisi ile kuyruk sokumu bölgesinde cildin altına geçer. Cildin altında toplanan kılların vücut tarafından yabancı madde olduğu anlaşılır ve vücut kendisini korumak için yabancı maddeleri kapsül içerisine hapseder. Oluşan kapsüle kıl dönmesi kapsülü ismi verilmektedir. Kıl dönmesi tedavilerinde amaç kıl dönmesi kapsülünün vücuttan çıkarılmasıdır.

Kıl dönmesi hastalığının tedavisine dair pek çok farklı tedavi teknikleri geliştirilmiştir. Bu nedenle hastalar tarafından akla en başarılı tedavinin hangisi olduğu sorusu gelmektedir. Bu yazımızda en sık uygulanan tedaviler etraflı olarak anlatılacaktır.

Kıl Dönmesi Tedavi Uygulamaları

Kıl dönmesi tedavisinde kullanılan uygulamalar şunlardır; Flap, fenol, bascom, açık bırakma ve microsinüsektomidir. Kullanılan teknikler klasik ve çağdaş yöntemler olarak gruplandırılmaktadır. Flap ve açık bırakma klasik yöntemlerdendir. Bascom ve microsinüsektomi ise çağdaş yöntemlerdir.

Tedavi Kıyaslaması Nasıl Yapılmalı?

Bir hastalığın tedavi seçenekleri değerlendirilirken ilk bakılan husus sorunun tamamen çözülmesi ve tekrar etmeme konusudur. Aynı husus kıl dönmesi tedavileri karşılaştırılırken de geçerlidir. Kıl dönmesinin kesin olarak tedavi edilmesi için kılların kendisini saran kapsül ile birlikte vücuttan çıkarılması gerekmektedir. Bu işlem yapılırken kesi miktarının minimum tutulması hasta konforu ve iyileşme süreci açısından oldukça önemlidir. Hastane yatışı olup olmaması da hasta konforunu doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle ayaktan yapılan tedaviler bu açıdan oldukça avantajlıdır. Tercih yapılırken sosyal hayattan ve iş hayatından kayıp yaşamamak için ayaktan uygulanan tedavilerin tercih edilmesi faydalı olacaktır.

Flap Ameliyatı

Klasik yöntemler arasında yer alan ameliyattır. Ameliyatta amaç kıl dönmesi kapsülünün çevreleyen doku ile birlikte vücuttan çıkarılmasıdır. Yaklaşık olarak 10-12 cm civarında bir kesi yapılmaktadır. Bu nedenle büyükçe bir iz kalmaktadır. Ameliyat sonrasında 10 gün şiddetli ağrı yaşanabilir. İşlem sonrasında 15 gün süre ile pansuman yapılması gerekir. Ameliyat sonrası hastanın bünyesine bağlı olarak 15-30 gün istirahat etmesi gerekir. Kıl dönmesine neden olan durumlar ortadan kaldırılmaz ise %7 civarı tekrar etme riski bulunmaktadır. Ayrıca ek olarak narkoz kullanılmasına bağlı olarak hasta iyileşme sürecinde narkozun yan etkilerine de maruz kalabilir.

Açık Bırakma

Tekniğin açık bırakma ismini almasının nedeni ameliyat esnasında kesilerek çıkarılan dokunun kendi kendine iyileşmesi için açık bırakılmasıdır. Dokunun açık bırakılması oldukça meşakkatli bir iyileşme süreci anlamına gelmektedir.

Açık bırakma tekniğinde 10-30 cm kadar bir kesi yapılmaktadır. Kesi yapılan alan kendi kendine iyileşmesi için açık bırakılmaktadır. Bu nedenle iyileşme için yaklaşık 6 ay gibi bir süreç ve bu süreçte her gün düzenli pansuman yapılması gerekmektedir. Açık yara olması nedeniyle iltihap ve kötü koku oluşması muhtemeldir. Yara alanında oluşan sağlıklı dokunun daha sağlam olması nedeniyle tekrar ihtimali flap yöntemine gmre daha azdır. (%5). Ancak işlem sonrasında 10 gün civarı şiddetli ağrı yaşanabilir. Ve oldukça büyük bir iz kalır.

Fenol Tedavisi

Yazımızın giriş kısmında tam bir tedaviden söz edilebilmesi için kıl dönmesi kapsülünün çıkarılması gerektiğinden bahsetmiştik. Fenol tedavisinde kıl dönmesi kapsülü vücuttan çıkarılmadığı için tam anlamıyla bir tedaviden söz edilmesi mümkün değildir.

Fenol uygulamasında cerrahlar kıl giriş deliklerinden girecek kadar ince cihazlarla kılları çıkartarak bölgeyi temizler. Ardından bölgeye yeni kıl girişleri olmaması için alana fenol uygulanır. Hasta kılların vücuttan çıkarılmasına bağlı olarak rahatlama yaşar. Ancak sorunun tedavi edildiğini söylemek doğru olmaz. Kıl giriş delikleri kapatılmadığı için hastalığın %70 civarında tekrarlama riski bulunmaktadır.

Bascom Ameliyatı

Bascom çağdaş teknikler arasında yer alan bir ameliyattır. Klasik ameliyatlarda çok büyük alanların kesilmesi sebebiyle daha az kesi ile gerçekleştirilen bascom ameliyatı geliştirilmiştir. Daha az kesi olması sayesinde klasik ameliyatlarda ortaya çıkan yan etkiler minimale indirilmiştir. Narkoz uygulanmaya gerek kalmadan bölgesel uyuşturma ile yapılabilir. Bu sayede hem hastane yatışına gerek kalmaz hem de narkozun yan etkileri yaşanmaz.

Microsinüsektomi

Kıl dönmesi ameliyatları arasında en başarılı ve pratik olan teknik microsinüsektomidir. Bascom tekniğinin geliştirilmiş yani daha az kesi ile yapılan şeklidir. 2 cm kadar küçük bir kesi açılarak kıl dönmesi kapsülü vücuttan çıkarılır. Bu nedenle iz kalması gibi bir durum oluşmaz. Ayrıca kesinin minimal olması sayesinde narkoza gerek kalmaksızın uygulanabilir. İşlem sonrası süreçte özel bir bakım gerekmez. Yalnızca bir kaç hafif düzeyli ağrı yaşanabilir.

Klasik yöntemlerde oldukça uzun dinlenme süreçlerine ihtiyaç duyulurken microsinüsektomi tekniğinde işlem sonrası 10-15 dakika dinlenilmesi yeterlidir. 15 dakika dinlendikten sonra hasta günlük yaşamına dönebilir. Kıl kapsülünün çıkarılması ve kıl giriş deliklerinin kapatılması sayesinde tekrar riski %3e kadar düşmektedir.

Yukarıda kıl dönmesi tedavisinde uygulanan teknikler ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Avantajlı ve dezavantajlı tarafları incelendiğinde klasik ameliyatların ne kadar gereksiz olduğu anlaşılmaktadır. Uygulamasının kolay olması, iyileşme sürecinin kısa olması, hasta konforunun yüksek olması ve tekrar riskinin çok az olması sayesinde tavsiye edilen tedavi şekli Microsinüsektomidir.

1 Yorum

  1. Yaşım 57 .tahmini 20 yıl kadardır kuyruk sokumunda kıl dönmesi var aldırmak istiyorum fakat maddi durumum kötü devlet ameliyat ücretini karsiliyormu

    Merhaba,
    SGK’ lı hastalarımıza tedavi ücertlerinde %50 indirim uygulamaktayız. SGK’ lı iseniz tedavi ücretlerimiz 2800TL’ den başlamakta olup, vakanın durumuna göre muayene sırasında net olarak belirlenmektedir. Dilerseniz 0232 422 1006 numaralı hattımızdan ulaşarak randevunuzu alabilirsiniz.
    Sağlıklı günler dileriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Whatsapp Destek
İletişim Bilgilerimiz